Swojska egzotyka, czyli warstwowa tortilla z szynką,jajkiem i warzywami

Tortilla to rodzaj płaskiego, okrągłego placka, który powstał w Ameryce Południowej i stanowi doskonałą bazę do tworzenia innych potraw. Dlatego proponujemy połączyć jego egzotykę ze słowiańskimi składnikami i stworzyć jedyną w swoim rodzaju warstwową tortillę z szynką i jajkiem.

Placki tortillowe podobno już 12 tysięcy lat temu znane były w najstarszych cywilizacjach Ameryki Południowej, czyli Majów i Azteków. Kukurydza (a właściwie mąka), z której placki są wypiekane, stanowi niezwykle ważną kulturowo i religijnie roślinę dla tamtego obszaru geograficznego. Obecnie tortille są produkowane także z pszenicy i cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, także w Polsce.

W porównaniu do innych produktów piekarniczych tortilla nie jest szczególnie kaloryczna (ok. 325 kcal), dlatego duże znaczenie mają dodatki, z którymi połączymy ten placek. Zamiast tłustego mięsa i sosów na bazie majonezu, warto zatem sięgnąć po zdrowe dodatki, bogate w składniki odżywcze i witaminy. W naszej warstwowej tortilli jest dużo warzyw i pożywna szynka, jednak jej podstawę stanowią jajka. To smaczny i wartościowy dodatek.

– Jajka dostarczają nam dużo pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Jedno zawiera ok. 6 gram białka i ma 75 kcal. Ale to nie wszystko, bo jajka mają też wiele składników mineralnych i witamin. Jajko to źródło witamin A, E, D, K, z grupy B (B1, B2, B12) oraz kwasu pantotenowego. Ze składników mineralnych w jajku występują: magnez, żelazo, jod, potas, wapń, fosfor, sód, cynk, fluor, krzem, miedź, selen, mangan i siarka. Są też kwasy Omega-3.

Warstwowa tortilla z szynką, jajkiem i warzywami

Składniki:

12 jaj z M lub L Fermy Drobiu Jokiel

3 tortille pszenne

400 g szynki

0,5 czerwonej papryki

1 puszka kukurydzy,

1 mozzarella w kulce,

świeże zioła (bazylia, oregano, szczypior)

kilka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Okrągłą blaszkę smarujemy oliwą i układamy w niej pierwszą tortillę. Rozbijamy na nią 4 jaja, rozmieszczając tak, by trzymały się stabilnie na swoich miejscach. Można przytrzymać je za pomocą wykałaczek wbitych w żółtka.

Szynkę kroimy w kostkę i rozmieszczamy na pierwszej warstwie białka, posypując jednocześnie ziołami oraz omijając żółtka, aby się nie rozlały. Kładziemy drugą tortillę i powtarzamy czynności, dodając jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i mozzarellę. Na wierzch dajemy trzecią warstwę, tym razem pokrywając ją jedynie pokrojoną w plastry mozzarellą.

Blachę z daniem wkładamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut z termoobiegiem. Jednocześnie na patelni smażymy cztery jaja sadzone w taki sposób, aby żółtko było lekko płynne. Po wyjęciu tortilli z piekarnika układamy na górze jaja wraz z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi oraz przyozdabiamy świeżymi ziołami.

Pozostało już tylko pokroić danie i je zjeść. Smacznego!

Porady dietetyka

Kawa zawiera kofeinę, która jest stymulantem i może pomóc w zwiększeniu poziomu energii i poprawie nastroju. Kofeina jest również składnikiem, który może poprawić wydajność fizyczną i umysłową. Kawa zawiera również antyoksydanty, które mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniu komórek i chorobom. Jednak nadmierne spożycie kofeiny może prowadzić do niepokoju, bezsenności, a nawet nadciśnienia. Zaleca się, aby osoby z nadciśnieniem, chorobami serca lub innymi problemami zdrowotnymi skonsultowały się z lekarzem przed zwiększeniem spożycia kofeiny.

Dlatego, umiarkowane spożycie kawy (1-2 filiżanki dziennie) uważane jest za zdrowe dla większości dorosłych, ale należy uważać na ilość spożywanej kofeiny.

Picie kawy nie musi być drogie. Jest to kwestia indywidualna i zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj kawy, sposób przygotowania i miejsce zakupu. Kupowanie kawy w sklepach specjalistycznych lub kawiarniach może być droższe niż kupowanie kawy w supermarketach czy hipermarketach. Gotowanie kawy w domu za pomocą ekspresu ciśnieniowego lub French press jest tańsze niż codzienne wychodzenie na kawę do kawiarni. Kupowanie ziaren kawy i mielenie ich samodzielnie jest również tańsze niż kupowanie już zmielonej kawy. Dlatego, picie kawy nie musi być drogie, ale wymaga planowania i przemyślanych zakupów.

Piramida zdrowego odżywiania to graficzny przedstawienie zdrowej diety. Jest to wizualne narzędzie, które pomaga ludziom zrozumieć jakie składniki odżywcze powinny być ważniejsze w ich diecie, a jakie mniej ważne. Piramida zdrowego odżywiania składa się z kilku poziomów, z których każdy odpowiada określonemu rodzajowi produktów spożywczych.

Podstawą piramidy jest poziom składający się z produktów, które powinny być spożywane w największych ilościach, takich jak warzywa i owoce. W kolejnych poziomach znajdują się produkty, które powinny być spożywane mniej, takie jak produkty zbożowe, białko oraz tłuszcze i słodycze. Piramida zdrowego odżywiania jest przydatnym narzędziem, które pomaga ludziom zrozumieć, jakie składniki odżywcze powinny być ważniejsze w ich diecie i jakie mniej ważne.

Piramida zdrowego odżywiania jest przedstawiana na różne sposoby, i mogą być one różnić się w zależności od kraju czy organizacji, jednak ich ogólny cel pozostaje taki sam - przedstawić jak należy się odżywiać, aby być zdrowym.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *