Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby o tej zasadzie. Mamy jeść mniejsze posiłki, ale jednocześnie mamy jeść częściej. Wówczas nie będziemy dopuszczali do sytuacji, gdy nasz organizm będzie tak głodny, że trudno nam będzie przestać jeść, przez co zjemy znacznie więcej niż faktycznie potrzebujemy.
Nie podjadajmy
Warto dopilnować, aby zjeść pożywne śniadanie, później niewielką porcję na drugie śniadanie. W dalszej kolejności powinien być obiad, podwieczorek i lekka kolacja. Bardzo ważne jest to, abyśmy jedli mniejsze porcje, tak abyśmy się najedli, ale jednocześnie nie przejadali. Co ważne, to musimy także pilnować, aby nie podjadać między tymi posiłkami. Nie wolno nam nic jeść pomiędzy, bo wówczas będziemy zaburzać proces trawienia, a to będzie powodowało, że będziemy zaburzać pracę naszego metabolizmu.
Wartościowe posiłki to podstawa
Nie dość, że musimy jeść mniejsze posiłki, to jeszcze powinniśmy dopilnować, aby były one jak najbardziej wartościowe. Zamiast zjeść słodki batonik, lepiej zrobimy, jeśli zjemy marchewkę, albo jabłko. Co więcej warto jeść produkty bogate w błonnik, dzięki czemu będziemy szybciej się zasysali, a jednocześnie będziemy przez dłuższy czas czuli sytość i będzie mniejsze niebezpieczeństwo, że będziemy podjadać.
Musimy zobaczyć jak to wszystko powinno wyglądać, tak abyśmy mieli pewność, że faktycznie odżywiamy się w odpowiedni sposób. Dzięki temu łatwiej będzie nam też w odpowiedni sposób zaplanować swoje żywienie, tak aby było jak najlepsze.
Takie regularne posiłki są niezwykle ważne
Odkąd zaczęłam jeść częściej a mniej, czuję się lepiej