Karnawał z jajkiem w tle

Przyjęcia karnawałowe to piękna tradycja, jednak zwykle wiążą się z dłuższymi przygotowaniami, których najważniejszym elementem jest przyrządzanie jedzenia. Aby maksymalnie skrócić czas spędzony w kuchni, przedstawiamy trzy przepisy na szybkie przekąski z jajkami.

Udekorowany salon, przygotowany pakiet filmów i gier, ułożona playlista przebojów, kreacje wyprasowane – można zaczynać zabawę! Rozmowy, tańce i śmiechy w gronie przyjaciół, znajomych i krewnych to wspaniały pomysł na spędzenie zimowego, karnawałowego wieczoru. Jednak gdy w naszym domu przebywa dużo osób, podawanie wymyślnych, dwudaniowych kolacji nie jest wygodne. O wiele korzystniej i szybciej jest postawić na niewielkie przekąski, łatwe do zjedzenia i zaserwowania. Można przyrządzić ich kilka rodzajów i wykorzystać w tym celu najprostsze oraz najpopularniejsze składniki. Takie smakołyki z pewnością znajdą wielu zwolenników.

– Jajko to produkt idealnie nadający się do tworzenia szybkich przekąsek – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Są bogate w witaminy i minerały, a do tego mogą pojawiać się w daniach pod różnymi postaciami i pod każdą cechują się wyjątkowym smakiem.

Czas przygotowania każdej przekąski: około 25-30 min.

  1. Chrupiąca grzanka czosnkowa z płynącym jajkiem

– jajka
– bagietka
– cebula czerwona
– sałata
– czosnek
– masło
– miód
– sól i pieprz kolorowy

Najpierw robimy grzanki. W tym celu bagietkę tniemy na kilka kawałków, o długości około 10 cm każdy. Na patelni podgrzewamy masło. Kawałki bagietki rozcinamy i podgrzewamy wewnętrzną stronę do zarumienienia. Potem przygotowujemy jajko w koszulce – doprowadzamy garnek z wodą do wrzenia, dodajemy trochę octu, robimy wir w garnku za pomocą łyżki i wlewamy całe jajko. Jajko powinno mieć w środku płynne żółtko. Po około 3 minutach wyciągamy jajko i płuczemy w naczyniu z zimną wodą. Cebulę kroimy w krążki i podgrzewamy na patelni dodając masło i miód. Karmelizujemy, aż zmięknie. Grzanki nacieramy czosnkiem, kładziemy jajko, solimy i pieprzymy, dodajemy na wierzch kilka krążków karmelizowanej cebuli, przykrywamy drugą częścią bagietki. Podajemy na sałacie.

  • Placek jajeczny

– jajka
– ciasto francuskie
– sałata
– papryka
– czarnuszka
– sezam
– sól i pieprz

Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego. Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Na połowie układamy żółtka – tyle ile się zmieści pozostawiając wolne 2 cm po brzegach. Przykrywamy drugą połową arkusza ciasta. Przez naciskanie zębami widelca sklejamy cztery boki. Smarujemy po wierzchu białkiem z jajek i posypujemy czarnuszką oraz sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 min.

  • Jajko w parówce

– jajka
– parówki
– papryka
– sól i pieprz
– sałata

Parówkę rozcinamy wzdłuż, pozostawiając nie rozcięte dwa końce na długości około 1 cm. Kładziemy ją na rozgrzaną patelnię, na której roztapiamy trochę masła. Rozchylamy wnętrze parówki w miejscu nacięcia i delikatnie wlewamy jajko. Podgrzewamy, aż się zetnie. Ściągamy z patelni, solimy i dodajemy pasek świeżej czerwonej papryki na krawędzi pomiędzy jajko i parówkę. Podajemy na liściu sałaty.

Porady dietetyka

Zdrowa dieta to taka, która zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy, minerały i właściwą ilość kalorii. Powinna również ograniczać ilość cukru, tłuszczu i soli oraz promować spożycie warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów. Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości błonnika, wody i ruchu fizycznego jest również ważne dla utrzymania dobrego zdrowia.

Przykłady zdrowych posiłków to:

  • Sałatka z rukolą, pomidorami, czerwoną cebulą, awokado i grillowanym kurczakiem
  • Owsianka z płatków owsianych, mleka roślinnego, bananem, jagodami i orzechami
  • Zupa warzywna z cebulą, marchewką, selerem, pomidorem i zielonym groszkiem
  • Pieczona ryba z warzywami, takimi jak brokuły, cukinia i papryka, z dodatkiem cytryny i ziół
  • Warzywny koktajl z szpinaku, bananem, mlekiem roślinnym, jagodami i orzechami.

Dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Została ona uznana przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) za jedną z najzdrowszych diet, ponieważ jest bogata w różnorodne składniki odżywcze, takie jak warzywa, owoce, orzechy, nasiona, ryby i oliwa z oliwek.

Dieta ta jest znana z tego, że zawiera duże ilości tłuszczów nienasyconych, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i ryzyka chorób serca.

Dieta ta jest również bogata w błonnik i antyoksydanty, które pomagają utrzymać zdrowie jelit i zapobiegają chorobom nowotworowym.

Dieta śródziemnomorska opiera się na spożywaniu dużych ilości warzyw, owoców, orzechów, nasion, ryb i oliwy z oliwek. Oto kilka przykładowych potraw, które mogą być zalecane w diecie śródziemnomorskiej:

  1. Sałatka z pomidorów, oliwek, cebuli i fetą, skropiona oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
  2. Pasta z cukinii i krewetek, przyrządzona z cukinii, pomidorów, cebuli, czosnku i krewetek, skropiona oliwą z oliwek i przyprawami.
  3. Grilled fish (np. tuńczyk, dorsz) z warzywami, np. ziemniakami, cukinią, papryką, cebulą, posypany ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem, skropiony oliwą z oliwek.
  4. Grecki jogurt z owocami, orzechami i miodem.
  5. Baba ghanoush - dip z bakłażanów, tahini, czosnku, soku z cytryny, oliwy z oliwek, przyprawy.
  6. Dolma - warzywa (np. papryka, cukinia, bakłażan) nadziewane ryżem, mięsem, cebulą, przyprawami, skropione oliwą z oliwek.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *