Chcesz dodać egzotyki do codziennych dań? Jeżeli tak, to koniecznie sprawdź nowości dostępne na rynku i przyrządź danie Satay z kurczaka.

Polacy coraz bardziej cenią kuchnie azjatyckie i już co czwarty Polak deklaruje, że lubi dania kuchni tamtejszych regionów[1]. Nic dziwnego, gdyż charakteryzują się one wyjątkowym smakiem. Dania te sprawdzają się zarówno podczas przyjęcia ze znajomymi, romantycznej kolacji we dwoje lub lunchu z kolegami z pracy. W tym artykule podpowiemy Wam w jaki sposób wykorzystać koreańskie marynaty i tajskie sosy. Przedstawimy także przepisy, które pokażą, że kuchnia azjatycka wcale nie jest skomplikowana, a do przygotowania dań można użyć lokalnych i aktualnie dostępnych składników.

W kuchni azjatyckiej używamy świeżych produktów, przypraw i sosów nadających potrawom wyrazisty smak. Dzięki nim dania nabierają wyjątkowego aromatu.

Koreańskie marynaty – nowość na rynku.

W sklepach pojawiły się nowe produkty – koreańskie marynaty. Ich oryginalne pochodzenie i tradycyjny koreański smak gwarantują wspaniałe doznania kulinarne.

– Marynaty marki O’food idealnie nadają się do dań smażonych, pieczonych i oczywiście z grilla. Dzięki nim poczujemy unikalny smak koreańskiego grilla. Marynaty te, można używać także jako dip, składnik glazur do mięs: wieprzowiny, wołowiny, drobiu, indyka czy jagnięciny.  – mówi Rene Starzomska (De Care).

Jeżeli już pokochałeś azjatyckie smaki, sprawdź koniecznie nowe, wyjątkowe tajskie dipy i sosy marki Ros Thai Thai.

Na co zwracać uwagę przy wyborze azjatyckich sosów? Przede wszystkim na ich autentyczne pochodzenie i oryginalne, dobrej jakości składniki. W ofercie marki Ros Thai Thai znajdziemy:

– sosy będące bazą znanych dań takich jak Pad Thai czy Holy Basil,

– sos śliwkowy,

– dip do Spring Rolls,

– sos do bardzo popularnego dania Satay. Jego orzechowy smak zachwyci także w innych daniach i zastosowaniach (sałatki, dresingi, sosy do mięs i warzyw).

 – Gotowe sosy to bardzo wygodne rozwiązanie. Dzięki nim możemy nie tylko szybko przygotować dania, ale nadać im również oryginalnego azjatyckiego smaku – dodaje Rene Starzomska. – Na rynku dostępny jest między innymi Sos do spring rolls. Jego słodko-pikantny smak uzyskany dzięki dodatkowi chili, sprawia, że świetnie sprawdzi się jako dip, nie tylko do wymienionych spring rollsów (smażonych lub świeżych), ale również do kurczaka, krewetek czy ryb.

Ostry i posiadający lekki posmak bazylii sos Holy Basil, jest używany w całej Azji południowo-wschodniej do dań stir-fry. Dla fanów pieczonej kaczki polecany jest z kolei sos śliwkowy. Jego słodko-słony smak sprawia, że jest używany w kuchni azjatyckiej jako dip do dań smażonych i przygotowywanych na głębokim tłuszczu.

Przetestujcie koniecznie nasze przepisy przygotowując swoje ulubione dania.

Przepisy:

Satay z kurczaka w sosie orzechowym

4 porcje 

Czas: 30 minut 

Poziom trudności:

Poziom ostrości: 1

Składniki: 

100 ml Sosu Satay Ros Thai Thai
100 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
500 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
1 łyżeczka kurkumy 
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kuminu 
1 łyżka cukru 
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki oleju 

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj wszystkie przyprawy z mleczkiem kokosowym, łyżką oleju i zamarynuj mięso, odstaw na 15 minut. Następnie nadziej kurczaka na patyczki do szaszłyków.

2.  Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż mięso na rumiany kolor, w między czasie smaruj je pozostałym z marynaty sosem przy pomocą pędzelka. 

3. Sos do sataya przelej do miseczek i podawaj z gotowymi szaszłykami.

Stir-fry z grillowaną wieprzowiną

4 porcje 

Czas: 25 minut (bez czasu marynowania)

Poziom trudności:

Poziom ostrości: 2

Składniki:

100 g Marynaty do mięsa wieprzowego galbi BBQ O’FOOD

300 g karkówki wieprzowej 

1 zielona i 1 żółta papryka pokrojona w paski 

1 cebula czerwona pokrojona w ćwiartki 

100 g mrożonej fasolki szparagowej lub świeżej pociętej na mniejsze kawałki

3 łyżki dymki zielonej 

Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w plastry i zamarynuj w marynacie galbi. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. 
  2. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż mięso na rumiany kolor. Następnie pokrój w paski i przełóż do miski. 
  3. Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż pokrojone warzywa przez 3-4 minuty, dodaj mięso i całość wymieszaj z pozostałą ilością marynaty. Wyłóż na talerze i posyp sezamem i dymką.

4.    Danie podawaj z ryżem jaśminowym.

Smażone spring rolls z wieprzowiną 

4 porcje 

Czas: 45 minut 

Poziom trudności: 2

Poziom ostrości: 1

Składniki: 

150 ml Sosu do spring rolls Ros Thai Thai
½ szklanki namoczonych wcześniej Grzybów Mun krojonych House of Asia
2 łyżeczki Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 opakowanie Papieru ryżowego okrągłego House of Asia
200 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
½ szklanki posiekanej w cienkie paski marchewki
4 łyżki dymki drobno pokrojonej 
Pieprz czarny do smaku 
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Na patelnię wlej olej i podmaż mięso, dodaj pastę z czosnku, imbiru i chili, następnie cebulę, marchewkę, a na końcu drobno posiekane grzyby mun. Całość wymieszaj i dopraw do smaku sosem sojowym oraz świeżo mielonym pieprzem. Powstały farsz przełóż do miski, dodaj dymkę i wymieszaj. 

2. Rozłóż arkusze papieru ryżowego. Na środku każdego połóż po 2 łyżki farszu, zwiń jak krokieta i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

4. Gotowe danie podawaj z sosem do spring rolls.


[1] Badanie SW Research

Porady dietetyka

Zdrowa dieta to taka, która zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy, minerały i właściwą ilość kalorii. Powinna również ograniczać ilość cukru, tłuszczu i soli oraz promować spożycie warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów. Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości błonnika, wody i ruchu fizycznego jest również ważne dla utrzymania dobrego zdrowia.

Przykłady zdrowych posiłków to:

  • Sałatka z rukolą, pomidorami, czerwoną cebulą, awokado i grillowanym kurczakiem
  • Owsianka z płatków owsianych, mleka roślinnego, bananem, jagodami i orzechami
  • Zupa warzywna z cebulą, marchewką, selerem, pomidorem i zielonym groszkiem
  • Pieczona ryba z warzywami, takimi jak brokuły, cukinia i papryka, z dodatkiem cytryny i ziół
  • Warzywny koktajl z szpinaku, bananem, mlekiem roślinnym, jagodami i orzechami.

Zdrowe odżywianie może być ekonomiczne, w zależności od wyboru produktów i sposobu ich przygotowywania. Na przykład, warzywa i owoce sezonowe są często tańsze niż te importowane, a kupowanie produktów w sklepach typu "outlet" czy w marketach wiejskich też może być korzystniejsze cenowo.

Kupowanie produktów w bulk (większe ilości) również może być tańsze. Gotowanie w domu zamiast jedzenia na mieście również pozwala na oszczędności. Dlatego, zdrowe odżywianie nie musi być drogie, ale wymaga planowania i przemyślanego zakupów.

Aby rozpocząć zdrowe odżywianie, można rozpocząć od kilku prostych kroków:

  1. Planowanie: Przygotuj plan posiłków na cały tydzień, uwzględniając różnorodność warzyw, owoców i białka.
  2. Lista zakupów: Przygotuj listę zakupów z produktami, których potrzebujesz do przygotowania posiłków.
  3. Gotowanie w domu: Gotuj w domu, zamiast jadać na mieście, pozwala to na lepsze kontrolowanie składników i ilości kalorii.
  4. Unikaj jedzenia z fast foodów i gotowych posiłków, które zazwyczaj zawierają duże ilości tłuszczu i cukru.
  5. Pij dużo wody i ograniczaj ilość kawy, alkoholu i słodkich napojów.
  6. Dodaj do swojej diety różnorodne warzywa i owoce, a także produkty pełnoziarniste.
  7. Pamiętaj o regularnym ruchu fizycznym.
  8. Zmiana nawyków żywieniowych powinna być stopniowa i dostosowana do indywidualnych potrzeb i możliwości, nie należy się załamywać przy pierwszych trudnościach.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *