5 prostych pomysłów na letnie sałatki na ciepło i zimno

Klimat, w którym żyjemy sprawia, że gdy tylko zaczynają rozpieszczać nas pierwsze letnie promienie słoneczne, nie chcemy marnować ani chwili. Marzymy o tym, by już w czerwcu wypisać urlop od gotowania na czas nieokreślony. Coraz więcej czasu spędzamy poza domem i ostatnią rzeczą, jakiej chcemy, są godziny stania nad parującymi garnkami czy rozgrzanym do czerwoności piekarnikiem. W naturalny sposób w naszych jadłospisach zaczynają dominować sałatki, które są pyszne i szybkie do zrobienia. Oto jakie przepisy warto szczególnie sprawdzić w tym sezonie.

Spotkajmy się przy grillu!

Latem uciekamy z kuchni. Życie rodzinne i towarzyskie przenosimy do przydomowych ogródków lub w plener. Nasza dieta bazuje na świeżych warzywach i owocach oraz grillowanym mięsie i serach serwowanych na zimno lub poddawanych krótkiej obróbce termicznej.

Aby ser żółty nie roztopił się całkiem podczas grillowania, warto oprószyć go delikatnie panierką z mąki, bułki tartej lub drobno pokrojonych ziół. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą skórkę, która dodatkowo podkreśli smak sera. – radzi Ewa Polińska z MSM Mońki. – Ser, przeznaczony do grillowania, należy pokroić w miarę grube plastry lub kostkę i dodawać do sałatek zaraz po zdjęciu z rusztu.

Latem coraz śmielej zastępujemy mięso różnego rodzaju strączkami. Jednym ze smaków, które bezsprzecznie kojarzą nam się z wakacjami, jest gotowana młoda fasolka szparagowa. Jeżeli uzupełnimy ją o kawałki grillowanego sera i świeże warzywa, np. pomidorki koktajlowe, zyskujemy pełnowartościowy posiłek, przy którym możemy śmiało spędzać ciepłe i długie letnie wieczory.

Wakacyjna beztroska w towarzystwie pożywnych przekąsek

Latem nasze myśli odpływają w mniej lub bardziej nieznanych nam kierunkach. Z przyjemnością wizualizujemy czas, jaki spędzimy na wyczekiwanym urlopie i swobodnie oddajemy się marzeniom. Planowanie rodzinnych wakacji z pewnością umilą nam posiłki inspirowane miejscami, w których zamierzamy spędzić letnie wakacje.

Kuchnią, która jednoznacznie kojarzy się z relaksem przy zimnych drinkach z palemką, jest kuchnia Ameryki Południowej. Pełna świeżych warzyw i aromatycznych ziół przenosi nasze kubki smakowe wprost na przyjemnie rozgrzane plaże i ciepłe oceaniczne wody. Czasem wystarczy niewielka modyfikacja sprawdzonych przepisów, by ulec urokowi tych egzotycznych smaków. Wystarczy, aby ulubioną sałatkę umieścimy w koszyczkach z placków tortilli, a już na naszych stołach pojawia się oryginalny posiłek, który z pewnością zaskoczy naszych gości.

Odpłyńmy gdzieś daleko, poza horyzont

Latem na naszych stołach często zaczynają rządzić ryby. Nic dziwnego, są bowiem doskonałym źródłem białka, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dietetycy radzą, by spożywać ryby minimum dwa razy w tygodniu. Niestety, statystycznie Polacy znacząco odbiegają od tej normy.

Na szczęście latem ten trend ulega poprawie. Na polskich stołach pojawiają się zarówno ryby słodkowodne (pstrąg lub sandacz), jak i słonowodne (łosoś, dorsz, śledź, tuńczyk lub makrela). Najczęściej spożywamy je w wersji smażonej lub pieczonej na grillu. Co ciekawe, taka obróbka termiczna nie wpływa znacząco na spadek poziomu dobroczynnych kwasów tłuszczowych zawartych w rybach.

Grillowany łosoś doskonale komponuje się w sałatkach w towarzystwie świeżych warzyw i tartego lub drobno pokrojonego sera. Wielbiciele bardziej wyrazistych smaków, mogą wzmocnić podstawowy przepis o aromatyczne kapary i orzeźwiające ogórki kiszone.

Odkryjmy skarby z przydomowych ogródków

Młody bób jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Jest nie tylko źródłem białka i witamin, ale również aminokwasów, z których nasz mózg wytwarza dopaminę – hormon szczęścia. Jeżeli tylko dysponujemy fragmentem wolnej ziemi, zdecydowanie warto obsiać go bobem, by latem cieszyć się właściwościami tych soczyście zielonych fasolek.

W sezonie, gotowany do miękkości bób smakuje wybornie w towarzystwie grillowanych lub tartych serów i aromatycznych ziół, np. mięty. Bób gotujemy stosunkowo krótko – już 10 minut wystarczy, by fasolki były miękkie i swobodnie odchodziły od skórek. Sekretem gotowania bobu jest dodanie do wody odrobiny cukru. Taki prosty zabieg sprawia, że bób smakuje znacznie intensywniej.

Nie bójmy się eksperymentów!

Lato zachęca do eksperymentów, także tych kulinarnych. Spragnieni nowych, orzeźwiających smaków, śmiało łączymy mniej lub bardziej znane nam składniki, uzyskując często bardzo oryginalne i ciekawe nowe smaki.

Lato rozpieszcza nas szeroką gamą świeżych owoców. Nic dziwnego, że próbujemy dodawać je zarówno do deserów, jak i bardziej wytrawnych potraw. Wszystkie owoce sezonowe – zarówno jagodowe, jak i pestkowe – doskonale łączą się z serami. Ich słodycz przełamuje wyrazisty smak serów dojrzewających, a jednocześnie wydobywa z przetworów mlecznych nowe nuty smakowe.

Posiłki serwowane latem powinny chłodzić nas i dodatkowo nawilżać od środka. Warto jednak pamiętać, że sery w momencie serwowania powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego przed podaniem warto wyciągnąć je odpowiednio wcześnie z lodówki, by móc cieszyć się pełnią ich aromatu – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki.

Sałatka z grillowanym serem, fasolką szparagową i pomidorami

Składniki:

– 300 g fasolki szparagowej

– ser żółty Gouda MSM Mońki

– kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych

– sałata strzępiasta zielona

– sałata strzępiasta czerwona

– świeże zioła

Wykonanie:

Fasolkę przebrać, odciąć ogonki a następnie ugotować w osolonej wodzie do momentu aż będzie al dente. W międzyczasie grillować kawałki sera. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidorki. Całość wymieszać z fasolką szparagową i serem. Dodać świeże zioła, doprawić pieprzem i solą, na koniec skropić oliwą.

Sałatka w tortilli z serem Morskim MSM Mońki

Składniki:

– 2 placki tortilli

– 100 g orzechów włoskich

– 3 łyżki miodu

– 2 garście młodego szpinaku

– 2 garście rukoli

– połowa mango

– 150 g sera Morskiego MSM Mońki

– 6 pomidorów suszonych w oleju

– 1 łyżka musztardy sarepskiej

– 1 łyżka soku z cytryny

– 4 łyżki oleju z pomidorów

– grubo zmielony pieprz

Wykonanie:

Tortillę ułożyć w metalowej miseczce lub w garnku, przycisnąć inną miseczką lub czymś ciężkim i zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 12 minut. Wyciągnąć, wystudzić i wyjąć z miseczki. Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor miód, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia, żeby wystygły. Mango pokroić w grube kawałki, a pomidory w paseczki, dodać do miski ze szpinakiem i rukolą. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Dodać również zestrugany ser żółty, wystudzone skarmelizowane orzechy i wymieszać. Przełożyć do miseczek z tortilli i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka Olivier z serem Monieckim i łososiem

Składniki:

– 150 g filetu z łososia

– 1 łyżeczka oleju rzepakowego

– sól i pieprz do smaku

– 100 g sera żółtego Monieckiego MSM Mońki

– 1 średnia marchewka

– 1 ogórek kiszony

– 1 jajko na twardo

– 2 łyżki groszku konserwowego

– 1 łyżka kaparów w zalewie

– 3 łyżki majonezu

– 1 garść liści różnych gatunków sałat

Wykonanie:

Łososia doprawić solą, pieprzem, natłuścić olejem i zgrillować na rozgrzanej patelni. Odstawić do wystygnięcia. Marchewkę ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojony w drobną kostkę ser, ogórki kiszone i jajka. Dodać również groszek i kapary. Doprawić do smaku pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Układać warstwami: łyżka sałatki, cząstki łososia, sałatka i na wierzch sałata dekoracyjna. Czynności powtórzyć.

Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą

Składniki:

– 0,5 kg młodego bobu

– 50 g orzeszków piniowych

– ½ pęczka świeżej mięty

– 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)

– 50 ml oleju lnianego

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 łyżeczka miodu gryczanego

– szczypta grubo zmielonego pieprzu

Wykonanie:

Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski.  Jeżeli bób nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser. Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.

Orzeźwiająca sałatka z żółtym serem i pomarańczą

Składniki:

– duża garść mieszanki sałat (wedle uznania: masłowa, roszponka, rukola)

– 200 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki

– 1 pomarańcza

– ½ czerwonej cebuli

– 3 pomidorki koktajlowe

– mała garść kiełków

– pół papryczki chili

Wykonanie:

Sałatę poszarpać. Żółty ser i pomarańczę pokroić w kostkę, pomidorki w ćwiartki, a cebulę w cienkie piórka. Całość wymieszać. Sałatkę posypać cienkimi plasterkami chili oraz kiełkami.

Smacznego!

Porady dietetyka

Zdrowe odżywianie może być ekonomiczne, w zależności od wyboru produktów i sposobu ich przygotowywania. Na przykład, warzywa i owoce sezonowe są często tańsze niż te importowane, a kupowanie produktów w sklepach typu "outlet" czy w marketach wiejskich też może być korzystniejsze cenowo.

Kupowanie produktów w bulk (większe ilości) również może być tańsze. Gotowanie w domu zamiast jedzenia na mieście również pozwala na oszczędności. Dlatego, zdrowe odżywianie nie musi być drogie, ale wymaga planowania i przemyślanego zakupów.

Aby rozpocząć zdrowe odżywianie, można rozpocząć od kilku prostych kroków:

  1. Planowanie: Przygotuj plan posiłków na cały tydzień, uwzględniając różnorodność warzyw, owoców i białka.
  2. Lista zakupów: Przygotuj listę zakupów z produktami, których potrzebujesz do przygotowania posiłków.
  3. Gotowanie w domu: Gotuj w domu, zamiast jadać na mieście, pozwala to na lepsze kontrolowanie składników i ilości kalorii.
  4. Unikaj jedzenia z fast foodów i gotowych posiłków, które zazwyczaj zawierają duże ilości tłuszczu i cukru.
  5. Pij dużo wody i ograniczaj ilość kawy, alkoholu i słodkich napojów.
  6. Dodaj do swojej diety różnorodne warzywa i owoce, a także produkty pełnoziarniste.
  7. Pamiętaj o regularnym ruchu fizycznym.
  8. Zmiana nawyków żywieniowych powinna być stopniowa i dostosowana do indywidualnych potrzeb i możliwości, nie należy się załamywać przy pierwszych trudnościach.

Dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Została ona uznana przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) za jedną z najzdrowszych diet, ponieważ jest bogata w różnorodne składniki odżywcze, takie jak warzywa, owoce, orzechy, nasiona, ryby i oliwa z oliwek.

Dieta ta jest znana z tego, że zawiera duże ilości tłuszczów nienasyconych, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i ryzyka chorób serca.

Dieta ta jest również bogata w błonnik i antyoksydanty, które pomagają utrzymać zdrowie jelit i zapobiegają chorobom nowotworowym.

Dieta śródziemnomorska opiera się na spożywaniu dużych ilości warzyw, owoców, orzechów, nasion, ryb i oliwy z oliwek. Oto kilka przykładowych potraw, które mogą być zalecane w diecie śródziemnomorskiej:

  1. Sałatka z pomidorów, oliwek, cebuli i fetą, skropiona oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
  2. Pasta z cukinii i krewetek, przyrządzona z cukinii, pomidorów, cebuli, czosnku i krewetek, skropiona oliwą z oliwek i przyprawami.
  3. Grilled fish (np. tuńczyk, dorsz) z warzywami, np. ziemniakami, cukinią, papryką, cebulą, posypany ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem, skropiony oliwą z oliwek.
  4. Grecki jogurt z owocami, orzechami i miodem.
  5. Baba ghanoush - dip z bakłażanów, tahini, czosnku, soku z cytryny, oliwy z oliwek, przyprawy.
  6. Dolma - warzywa (np. papryka, cukinia, bakłażan) nadziewane ryżem, mięsem, cebulą, przyprawami, skropione oliwą z oliwek.

Zostań szefem kuchni

Stanie się szefem kuchni wymaga kombinacji odpowiedniego wykształcenia, doświadczenia zawodowego, umiejętności kulinarnych, zdolności zarządzania personelem oraz zaangażowania w rozwój kariery w branży gastronomicznej. Oto kilka kroków, które mogą pomóc Ci osiągnąć ten cel:

  1. Ukończ odpowiednie wykształcenie kulinarno-gastronomiczne:
    • Wielu szefów kuchni posiada formalne wykształcenie kulinarno-gastronomiczne, zdobyte w szkołach kulinarnych, uczelniach gastronomicznych lub innych instytucjach oferujących programy szkoleniowe w tej dziedzinie.
  2. Zdobądź doświadczenie zawodowe:
    • Pracuj w różnych miejscach gastronomicznych, zdobywaj doświadczenie w różnych rodzajach kuchni, zarówno na niskich, jak i wysokich szczeblach hierarchii kuchennej. Przebywanie w różnych środowiskach pozwoli Ci lepiej zrozumieć różne aspekty pracy w kuchni.
  3. Rozwijaj umiejętności kulinarno-kreatywne:
    • Pracuj nad doskonaleniem swoich umiejętności kulinarnych. Warto eksperymentować z różnymi stylami kuchni, technikami gotowania i różnorodnymi składnikami.
  4. Buduj reputację:
    • Twórz smaczne i estetyczne dania, dbaj o jakość potraw. Pozytywna reputacja jako utalentowany kucharz pomoże Ci w awansie na wyższe stanowiska.
  5. Zdobywaj certyfikaty i nagrody:
    • Uczestnicz w konkursach kulinarnych, zdobywaj certyfikaty i nagrody, aby wzmocnić swoje kwalifikacje i zwrócić na siebie uwagę w środowisku kulinarnej branży.
  6. Pracuj nad umiejętnościami zarządzania:
    • Szef kuchni to nie tylko utalentowany kucharz, ale również skuteczny menedżer. Rozwijaj umiejętności zarządzania personelem, kosztami, planowaniem menu i innymi aspektami operacyjnymi kuchni.
  7. Zbuduj sieć kontaktów w branży:
    • Nawiąż kontakty z innymi profesjonalistami w branży gastronomicznej, uczestnicz w wydarzeniach branżowych, festiwalach kulinarnych i spotkaniach, aby rozszerzyć swoją sieć kontaktów.
  8. Podnosić swoje kwalifikacje:
    • Stale rozwijaj swoje umiejętności i wiedzę. Uczestnicz w kursach doskonalących, szkoleniach, warsztatach i konferencjach związanych z kulinariami.
  9. Zaangażuj się w rozwój kariery:
    • Zdefiniuj swoje cele zawodowe i pracuj systematycznie nad ich osiągnięciem. Rozważ prace na różnych stanowiskach kucharskich, aby zdobywać doświadczenie na różnych poziomach.
  10. Dąż do doskonałości:
    • Szef kuchni powinien mieć pasję do doskonalenia swoich umiejętności i doskonalenia jakości serwowanych potraw. Dążenie do doskonałości przyniesie sukces w karierze kulinarno-gastronomicznej.

Pamiętaj, że droga do zostania szefem kuchni wymaga poświęceń, zaangażowania i nieustannej chęci doskonalenia się. Czasami warto także być otwartym na zmiany, eksperymenty i nowe wyzwania w świecie kulinarnym.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *