Instagram
Inspiracje Uncle Ben’s
Wątróbka z indyka w sosie słodko-kwaśnym na ryżu długoziarnistym z ryżem dzikim

Wątróbka z indyka w sosie słodko-kwaśnym na ryżu długoziarnistym z ryżem dzikim

Składniki:
(na 4 porcje)

  • Wątróbka z indyka – 600 g
  • Mleko - 0,5 L
  • Cebula biała – 1 szt.
  • Cukier brązowy – 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny – 75 ml
  • Mąka – 100 g
  • Ryż długoziarnisty z ryżem dzikim Uncle Ben’s – 2 torebki
  • Sos słodko – kwaśny Uncle Ben’s – ½ słoika
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Oliwa – 50 ml

Sposób wykonania:

  • Ryż długoziarnisty z ryżem dzikim Uncle Ben’s ugotuj wg. zaleceń na opakowaniu
  • Wątróbkę oczyść i wyporcjuj na mniejsze kawałki. Zalej w mleku i odstaw w chłodne miejsce na 2 godz. Po tym czasie wątróbkę wyłóż na ręcznik papierowy i odsącz od nadmiaru mleka. Wysuszoną wątróbkę obtocz w mące i smaż na rozgrzanej oliwię na złoty kolor z każdej strony. Podsmażoną wątróbkę dopraw solą i pieprzem.
  • Na patelni po wątróbce wsyp pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z cukrem. Podsmaż 2 min ciągle mieszając i zalej wszystko octem balsamicznym. Zredukuj ocet przez 3 min. a następnie dodaj podsmażoną wątróbkę i sos słodko – kwaśny Uncle Ben’s. Podgotuj razem przez 4 min.
  • Na talerzu wykładaj ugotowany ryż, a na nim wątróbkę. Polej wszystko sosem.
Krewetki tygrysie z ryżem jaśminowym

Krewetki tygrysie z ryżem jaśminowym

Składniki:
(na 4 porcje)

  • Krewetki Black Tiger 16/20 – 12 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Chilli posiekane ostre – 1 g
  • Masło – 100 g
  • Pomidorki cherry – 150 g
  • Ryż jaśminowy Uncle Ben’s – 2 torebki
  • Liście mikro pak choi – do dekoracji
  • Sól, biały pieprz – do smaku
  • Oliwa – 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki posiekana– 1 łyżka

Sposób wykonania:

  • Ryż jaśminowy Uncle Ben’s ugotuj wg. zaleceń na opakowaniu
  • Obierz czosnek i posiekaj w drobną kosteczkę wraz z chili. Na patelnie dodaj masło wraz z oliwą. Dodaj chili i czosnek przygotowany, oraz dopraw solą i białym pieprzem
  • Krewetki obierz, zostawiając ogonki. Na przygotowane masło dodaj krewetki i pomidorki cherry przekrojone w połówki. Rozgrzej patelnie na mocny m ogniu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i smaż krewetki 2-3 min z każdej strony
  • Na talerz wykładaj przygotowany ryż i usmażone krewetki. Obficie polewaj masłem powstałym z krewetek. Udekoruj pomidorkami cherry i mikro pak Chobiem
Polędwica wołowa z masłem pistacjowym i ryżem basmati

Polędwica wołowa z masłem pistacjowym i ryżem basmati

Składniki:
(na 4 porcje)

  • Polędwica wołowa – 4 steki po 120 g każdy
  • Masło – 150 g
  • Pistacje łuskane – 100 g
  • Owoce jałowca – 5 ziaren
  • Ryż basmati Uncle Ben’s – 2 torebki
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Sól i pierz czarny świeżo mielony – do smaku
  • Baby marchew

Sposób wykonania:

  • Ryż basmati Uncle Ben’s ugotuj wg. zaleceń na opakowaniu
  • Łuskane pistacje rozgnieć w moździerzu dokładnie wraz z owocem jałowca. Dodaj masło i przyprawy. Odstaw do połączenia się smaków.
  • Patelnie grillowaną mocno rozgrzej. Układaj na niej przygotowane steki. Smaż 3 min z każdej strony. Zdejmij z patelni, dopraw solą i pieprzem, i odstaw do odpoczynku na 3 min.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę masła i 100 ml wody. Dopraw solą , oczyszczone baby marchewki blanszuj przez 4 min.
  • Na talerzu układaj ugotowany ryż, na nim grillowane steki. Na każdym steku ułóż łyżeczkę pasty pistacjowej i blanszowane baby marchewki
Creme Brulee’ z ryżem długoziarnistym

Creme Brulee’ z ryżem długoziarnistym

Składniki:
(na 6 porcje)

  • Ryż długoziarnisty Uncle Ben’s – 2 torebki
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 5 łyżek cukru do karmelizacji
  • świeże owoce do dekoracji + listki mięty
  • Lody z marakui – opcjonalnie

Sposób wykonania:

  • W rondelku na małym ogniu zagotuj śmietankę z dodatkiem cukru i ziaren z laski wanilii. Gdy śmietana zacznie się gotować, odstaw z ognia i przestudź.
  • Żółtka ubij mikserem przez około pół minuty, nie na puszystą masę. Dolej ciepłą śmietanę cienkim strumieniem, cały czas miksując na małych obrotach.
  • Ryż długoziarnisty Uncle Ben’s ugotuj wg. zaleceń na opakowaniu
  • Piekarnik nagrzej do 100 stopni C. Foremki do zapiekania napełnij przygotowanym ryżem, a na wierzch wylej masę przez sitko. Foremki postawić na blaszce do pieczenia.
  • Wstaw desery do piekarnika i piec przez 50 minut. Krem powinien być ścięty. Wyjmij, ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
  • Po schłodzeniu, wierzch deseru posyp równą warstwą cukru. Za pomocą palnika skarmelizuj wierzch, aż cukier się rozpuści i zrumieni, i utworzy się charakterystyczna skorupka
  • Udekoruj świeżymi owocami i ew. lodami.
Panna cotta ryżowa z konfiturą i owocami

Panna cotta ryżowa z konfiturą i owocami

Składniki:
(na 6 porcje)

  • Ryż do risotto Uncle Ben’s – 250 g
  • Anyż gwiazdkowy – 3 szt.
  • Kora cynamonu – 2 szt.
  • Goździki – ok. 5 szt.
  • Syrop klonowy – 60 ml
  • Żelatyna – 1 łyżka i 1 łyżeczka
  • Śmietana 30% - 250 ml
  • Mleko – 250 ml
  • Konfitura owocowa – do dekoracji
  • Sezonowo owoce – do dekoracji
  • Mięta – do dekoracji

Sposób wykonania:

  • Ryż do risotto podpraż w garnku bez dodatku tłuszczu. Podpraż ok. 5 min., następnie dodawaj wody, aż ryż ją wchłonie, ale nie będzie rozgotowany. W między czasie wymieszaj żelatynę z niewielką ilością zimnej wody.
  • W oddzielny garnku dodaj mleko, śmietanę, cynamon, anyż, goździki i syrop klonowy, zagotuj i zmniejsz ogień. Delikatnie podgrzewaj przez 15 min. Odstaw do przestygnięcia. Żelatynę delikatnie podgrzej i wymieszaj, następnie dodaj do przygotowanego i jeszcze ciepłego mleka. Wymieszaj wszystko ze sobą dokładnie. Gdy mleko trochę przestygnie przelej je do ryżu używając sitka. Wymieszaj dokładnie z ryżem i przełóż do mniejszych naczyń albo pucharów. Zostaw do całkowitego wystygnięcia a następnie schowaj do lodówki na min. 4 godz.
  • Deser edekoruj domową konfiturą, sezonowymi owocami i liśćmi mięty.


Joseph radzi!:

Równie dobrze możemy zamiast anyżu dodać dużą ilość jabłek i stworzyć tradycyjny ryżowy deser w odsłonie panna cotty.

Ryż do risotto można śmiało zastąpić ryżem basmati Uncle Ben’s

Sałatka z ryżu pełnoziarnistego z kozim serem, bobem i dressingiem z oleju rydzowego i sokiem kwiatu bzu

Sałatka z ryżu pełnoziarnistego z kozim serem, bobem i dressingiem z oleju rydzowego i sokiem kwiatu bzu

Składniki:
(na 4 porcje)

  • Ryż pełnoziarnisty Uncle Ben’s – 2 torebki
  • Szpinak baby– 1 duża garść liści
  • Bób – 200 g
  • Pomidorki cherry – 100 g
  • Kozi ser twardy dojrzewający – 150 g
  • Olej rydzowy – 100 ml
  • Sok z kwiatu bzu – 80 ml
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Cukier – 1 łyżeczka

Sposób wykonania:

  • Ugotuj ryż pełnoziarnisty Uncle Ben’s wg zaleceń na opakowaniu.
  • Szpinak opłucz i osusz. Do gotującej się wody dodaj cukier, sól i ugotuj bób przez 5 min. Ostudź i obierz. Pomidorki cherry umyj i pokrój w połówki. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, wymieszaj.
  • W misce wymieszaj olej rydzowy i syrop z kwiatu bzu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • W oddzielnej misce wsyp ugotowany i ostudzony ryż pełnoziarnisty Uncle Ben’s . Dodaj do niego szpinak i bób. Dobrze wymieszaj ze sobą i dopraw dressingiem.
  • Kozi ser pokrój w mniejsze kawałki.
  • Na talerzu układaj przygotowany ryż. Udekoruj kozim serem i pomidorkami cherry.


Joseph radzi!:

Sałatka może świetnie sprawdzić się jako główny dodatek do mięs z grilla. Również wtedy warto użyć sosu Uncle Ben’s, który wzbogaci ugrilowane mięso. A sprawdzi się idealnie sos słodko – kwaśny, sos seczuański oraz sos Chilli con Carne Uncle Ben’s

Ryż pełnoziarnisty możemy zastąpić ryżem długoziarnistym. Warto wtedy sałatkę posypać dodatkowo prażonymi orzechami np. włoskimi.

Ryż basmati z antrykotem wołowym, sosem tajskim i świeżymi kurkami

Ryż basmati z antrykotem wołowym, sosem tajskim i świeżymi kurkami

Składniki:
(na 4 porcje)

  • Ryż Basmati Uncle Ben’s – 2 torebki
  • Antrykot wołowy dojrzewający - 4 cienkie steki
  • Grzyb kurka – 100 g
  • Masło – 1 łyżka
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Sos Tajski curry z mini kolbami kukurydzy Uncle Ben’s – ½ słoika
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Sposób wykonania:

  • Ugotuj ryż basmati Uncle Ben’s wg zaleceń na opakowaniu.
  • Do rondelka wlej sos tajski curry z mini kolbami kukurydzy Uncle Ben’s, podgrzej przez ok. 5 min.
  • Antrykota pokrój w cienkie równe plastry. Następnie na rozgrzanej mocno patelni podsmaż je z odrobiną oliwy z oliwek, po ok. 2 min. z każdej strony. Zdejmij steki z patelni i dopraw solą i pieprzem.
  • Masło rozpuść dokładnie i dodaj kurki, podsmaż przez ok. 4-5 min i dopraw dobrze solą i pieprzem.
  • Na talerzu układaj przygotowany ryż , na niego steki. Dodaj sos na każde mięso i udekoruj blanszowanymi kurkami.


Joseph radzi!:

Ryż jaśminowy w tym daniu idealnie również pasuje do sosu Tajskiego Curry Uncle Ben’s

Świetnie do grzybów, pasować tutaj może inny sos Uncle Ben’s, taki jak sos seczuański

Ryż długoziarnisty z ryżem dzikim podany z jesiotrem zapieczonym w sosie seczuańskim i świeżym grejpfrutem

Ryż długoziarnisty z ryżem dzikim podany z jesiotrem zapieczonym w sosie seczuańskim i świeżym grejpfrutem

Składniki:
(na 4 porcje)

  • Ryż długoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 2 torebki
  • Jesiotr filet – 300 g
  • Sos seczuański Uncle Ben’s – 1 słoik
  • Grejpfrut – 1 szt.
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Mikro zioła zielone do dekoracji
  • Pistacja łuskana – 80 g

Sposób wykonania:

  • Ugotuj ryż długoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s wg poleceń na opakowaniu.
  • Filety z jesiotra podziel na 4 równe kawałki i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Dopraw delikatnie solą i pieprzem, a następnie dodaj na filety sos seczuański Uncle Ben’s. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC na 10 min.
  • Grejpfruta sparz wrzątkiem, a następnie obierz z niego skórę bez białych błon, albo za pomocą noża do zestu. Skórkę posiekaj drobno i dodaj do ugotowanego ryżu. Owoca obierz z białych błon i wytnij segmenty.
  • Pistacje utrzyj w moździerzu.
  • Na talerz wyłóż porcję ryżu wymieszanego ze skórką z grejpfruta. Na wierzch ułóż rybę z sosem. Udekoruj segmentami owocu, mini ziołami i posyp przygotowaną pistacją.


Joseph radzi!:

Ryż Jaśminowy w tym daniu może spisać się również idealnie. Do ryżu możemy dodać prażone wiórki kokosowe, dzięki czemu danie zyska bardziej egzotycznego smaku.

Dla smakoszy ostrzejszych wersji polecam sos Chilli Con Carne Uncle Ben’s. Sos wymieszaj z odrobiną soku z limonki i łyżeczką cukru brązowego, a następnie zalej rybę. Sos jest naprawdę ostry, a cukier i limonka dodadzą mu orzeźwienia.

Ryż długoziarnisty zapiekany z kurczakiem i warzywami

Ryż długoziarnisty zapiekany z kurczakiem i warzywami

Składniki:
(na 8 porcje)

  • Ryż długoziarnisty Uncle Ben’s – 2 torebki
  • Pierś z kurczaka – 0,5 kg
  • Marchew – 1 szt.
  • Seler – ½ szt. nieduża
  • Cebula biała – 1 szt.
  • Papryka czerwona – ½ szt.
  • Papryka zielona – ½ szt.
  • Jajko – 3 szt.
  • Śmietana 30% – 150 ml
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek – 50 ml

Sposób wykonania:

  • Ugotuj ryż długoziarnisty Uncle Ben’s wg Poleceń na opakowaniu.
  • Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, dodaj do miski wraz z solą, pieprzem i oliwą. Dobrze wymieszaj i odstaw na 15 min. w chłodne miejsce. Warzywa wszystkie pokrój w drobną kostkę.
  • Na rozgrzaną patelnie wrzuć zamarynowaną pierś i podsmaż na złoty kolor z każdej strony. Zdejmij kurczaka z patelni i wrzuć cebulę. Zeszklij delikatnie i dodaj resztę warzyw. Dopraw odrobiną soli i pieprzu i duś kilkanaście min. ze sobą. Dodaj do warzyw kurczaka i ugotowany ryż. Wymieszaj i odstaw z ognia.
  • Śmietanę wymieszaj z jajkami dokładnie, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przygotowanym płynem zalej dokładnie ryż. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180oC na 15 min.
  • Podawaj ze świeżymi ziołami i sałatami.


Joseph radzi!:

W tym daniu świetnie sprawdzą się też wszystkie sosy Uncle Ben’s. Wystarczy sos przelać do garnuszka, podgrzać i podlać gotową zapiekankę.

A coś na zimniejsze wieczory? Polecam ryż długoziarnisty zastąpić ryżem długoziarnistym z ryżem dzikimi Uncle Ben’s i dodać odrobinę chilli. Ostre chilli i orzechowy smak ryżu świetnie nas rozgrzeje i nada ciekawy aromat daniu.

Dorsz w gruszce i suszonymi pomidorami, podany na ryżu Uncle Ben’s basmati z wiórkami kokosowymi

Dorsz w gruszce i suszonymi pomidorami, podany na ryżu Uncle Ben’s basmati z wiórkami kokosowymi

Składniki:
(na 4 porcje)

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 80 g suszonych pomidorów w oliwie
  • nieduża gruszka
  • koperek
  • sól, pieprz
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 torebki ryżu długoziarnistego Uncle Ben’s
  • Mix mikro ziół do dekoracji

Sposób wykonania:

  • Polędwicę z dorsza opłucz i osusz. Wyporcjuj na 4 równe części, delikatnie natnij na ok. 2mm z wierzchu i dopraw solą i pieprzem.
  • Gruszkę umyj, pokrój w drobną kostkę, pomidory wyjmij z oliwy i pokrój w cienkie paski. Koperek posiekaj. Wszystkie składniki ułóż na rybie i polej z wierzchu oliwą z suszonych pomidorów. Piecz w temperaturze 180oC przez ok. 8-10 min.
  • Do gotującej się wody wrzuć 2 torebki ryżu długoziarnistego Uncle Ben’s, gotuj przez 10 min. Następnie wyjmij z garnka, odsącz i wsyp zawartość do naczynia.
  • Wiórki kokosowe praż przez 3-4 min na gorącej suchej patelni. Dodaj do ryżu i wymieszaj ze sobą.
  • Na talerzu wyporcjuj ryż, na wierzch ułóż rybę wraz z gruszką i pomidorami, udekoruj mikro ziołami i skrop wszystko oliwą powstałą z pieczenia.


Joseph radzi!:

Zamiast ryżu długoziarnistego, świetnie będzie pasował ryż basmati, który jest delikatny i świetnie komponuje się w towarzystwie ryb.

Aby ciekawie orzeźwić rybę, zamiast oliwy z pomidorów suszonych możemy dodać skórkę i odrobinę soku z cytrusów i posiekaną melisę.

Do pieczenia można również użyć sosu Uncle Ben’s. Te danie świetnie będzie komponowało się z sosem seczuańskim Uncle Ben’s . Jest to sos o pikantnym smaku i będzie idealnie pasował do delikatnego dorsza, gruszki i suszonych pomidorów. Wystarczy polać przygotowaną rybę sosem seczuańskim Uncle Ben’s po 3 min. pieczenia i przez kolejnych 7-8 min dopiec w tej samej temperaturze.

Pierś kurczaka z wolnego wybiegu, w sosie tajskim curry i jarmużem

Pierś kurczaka z wolnego wybiegu, w sosie tajskim curry i jarmużem

Składniki:
(na 4 porcje)

  • 450 g piersi kurczaka z wolnego wybiegu
  • 120 g jarmużu
  • słoik sosu tajskiego curry z mini kolbami kukurydzy Uncle Ben’s
  • 2 torebki ryżu jaśminowego Uncle Ben’s
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Pierś z kurczaka opłucz i osusz. Pokrój w cienkie paski, dopraw solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj ze sobą i odstaw na 10-15 min w chłodne miejsce.
  • Do gotującej się wody wrzuć dwie torebki ryżu jaśminowego Uncle Ben’s, gotuj przez 10 min. Następnie wyjmij z garnka, odsącz i wysyp zawartość do naczynia.
  • Jarmuż opłucz i osusz, usuń twarde końcówki. 8 dużych liści jarmużu ułóż na blaszce do pieczenia, skrop odrobiną oliwy i delikatnie posól. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 100oC i wysusz je na chrupiące chipsy, uważaj żeby ich nie spalić.
  • Resztę jarmużu pokrój w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnie wrzuć przygotowanego kurczaka i smaż ok. 6 min ciągle mieszając. Następnie dodaj pokrojony jarmuż, wymieszaj i wlej sos tajski curry z mini kolbami kukurydzy Uncle Ben’s, gotuj przez ok. 6 min.
  • Na talerze ułóż ugotowany ryż, a na wierzch przygotowanego kurczaka. Udekoruj chipsami z jarmużu.


Joseph radzi!:

W tym daniu ciekawym połączeniem może być ryż długoziarnisty z ryżem dzikim Uncle Ben’s lub ryż pełnoziarnisty Uncle Ben’s, dzięki orzechowemu aromatowi i pieczonemu jarmużowi mogą bardziej pobudzić nas smak. Zamiast jarmużu pieczonego, również świetnie spiszą się świeże zioła, oraz np. rukola.

Jeżeli nie lubisz sosu curry, w tym wypadku każdy sos Uncle Ben’s odegra dobrą rolę w połączeniu z kurczakiem i jarmużem, proponuje szczególnie sos słodko – kwaśny Uncle Ben’s.

Kotlet schabowy z ryżem i sałatką

Kotlet schabowy z ryżem i sałatką

Składniki:
(na 4 porcje)

  • 480 g schabu wieprzowego
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 100 g bułki tartej bezglutenowej
  • 250 g ryżu pełnoziarnistego
  • 150 g brokułu
  • 4 kiszone ogórki
  • granat
  • opakowanie miniliści amarantusa
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  • Schab wieprzowy podziel na 4 równe kotlety, natnij je delikatnie wzdłuż z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj w 3 pojemnikach: mąkę kukurydzianą, roztrzepane jajka i bułkę tartą bezglutenową. Opanieruj kotlety dokładnie i układaj na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek, smaż przez 4–5 minut z każdej strony.
  • Ryż ugotuj na półtwardo. Brokuły podziel na różyczki, zanurz je w gotującej się wodzie na ok. minutę. Potem włóż je do zimnej wody, a następnie na ręcznik papierowy. Podziel na mniejsze różyczki. Drewnianą łyżką obtłucz granata z każdej strony, następnie obierz i wyjmij nasiona. Ogórka pokrój w cieniutkie plasterki.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj ryż i przygotowane brokuły, ogórka, owoce granatu, dokładnie wymieszaj i dopraw delikatnie solą i pieprzem.
  • Na talerz wyłóż przygotowany ryż, na nim umieść kotleta i udekoruj liśćmi amarantusa.


Joseph radzi!:

Danie te jest idealnie skomponowane. Jedynie możemy udoskonalić je sosem. Schabowy z sosem? Czemu nie! Szczególnie, jeżeli to będzie sos pikantny seczuański Uncle Ben’s.

Małże sercówki z pesto z suszonych pomidorów

Małże sercówki z pesto z suszonych pomidorów

Składniki:
(na 4 porcje)

  • 500 g małży sercówek
  • 500 g muli
  • biała cebula
  • 2 jabłka odmiany szampion
  • 0,7 l soku jabłkowego
  • 250 g suszonych pomidorów
  • 250 g orzechów piniowych
  • limonka
  • 5 ząbków czosnku
  • 85 ml oliwy z oliwek
  • świeża kolendra
  • marchewka
  • 500 g ryżu długoziarnistego z ryżem dzikim
  • sól
  • pierz

Sposób wykonania:

  • Pomidory suszone pokrój w cienkie paski, czosnek w plasterki. Orzechy piniowe upraż na patelni na złoty kolor. Wsyp wszystko do moździerza. Dopraw solą i sokiem z limonki. Dodaj liście kolendry i utrzyj dokładnie. Ugotuj ryż.
  • Cebulę, marchew i jabłko pokrój w drobną kostkę. Na łyżce oliwy z oliwek podsmaż cebulę i marchew, po 2 minutach dodaj jabłko oraz oczyszczone małże. Smaż wszystko 5–6 minut, wlej sok jabłkowy, gotuj przez następne 12–15 minut. Dopraw pieprzem, ewentualnie solą (w razie potrzeby).
  • Na talerz wyłóż ryż, na nim małże, polej odrobiną soku z gotowania, udekoruj pesto listkami kolendry.


Joseph radzi!:

Zamiast ryżu długoziarnistego z ryżem dzikim proponuje również ryż basmati, który będzie także delikatny jak małże i idealnie pokreśli wykwintny smak.

Pudding ryżowy z jeżynami

Pudding ryżowy z jeżynami

Składniki:
(na 4 porcje)

  • 600 g ryżu do risotto
  • kora cynamonu
  • 5 ziaren kardamonu
  • 0,5 l mleka
  • 80 ml miodu akacjowego
  • 100 g jeżyn
  • 200 g truskawek
  • 150 ml białego wina
  • limonka
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 80 g cukru brązowego

Sposób wykonania:

  • Ryż do risotto podgotuj w niedużej ilości wody na półtwardo. Dodaj ziarna kardamonu, korę cynamonu, skórkę z limonki i białe wino. Gotuj do odparowania alkoholu. Zalej ryż mlekiem i gotuj do uzyskania kleistej konsystencji. Dodaj na końcu miód i jogurt grecki, gotuj przez 5 minut.
  • W garnuszku rozpuść cukier brązowy z niepełną łyżką wody, gotuj na małym ogniu do konsystencji karmelu. Kiedy masa ostygnie, rozciągaj ją do uzyskania grubych nitek.
  • Wyłóż na talerzu przygotowany pudding, udekoruj truskawkami, jeżynami i przygotowanymi karmelowymi nićmi.


Joseph radzi!:

Ryż do risotto idealnie pasuje do deserów takich jak pudding. Polecam przygotowywać często desery z ryżem i sezonowymi owocami, które posiadają swój naturalny smak tak jak ryż.

Sałatka z ryżem jaśminowym i dressingiem buraczanym

Sałatka z ryżem jaśminowym i dressingiem buraczanym

Składniki:
(na 4 porcje)

  • 250 g ryżu jaśminowego
  • 4 figi
  • 2 łodygi selera naciowego
  • marchewka
  • 150 ml koncentratu buraczanego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • łyżka musztardy dijon
  • 50 g kiełków pora
  • 50 g roszponki
  • 30 g pestek słonecznika
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  • Koncentrat buraczany, oliwę z oliwek, musztardę wymieszaj ze sobą, dopraw solą i pieprzem.
  • Seler naciowy i marchew obierz, selera pokrój w plasterki, a marchew w drobną kosteczkę. Figi umyj, pokrój w ćwiartki. Ryż jaśminowy ugotuj na sypko. Pestki słonecznika upraż.
  • Do ryżu dodaj pokrojone warzywa, uprażone pestki słonecznika i wymieszaj. Wyłóż na talerz, udekoruj liśćmi roszponki, kiełkami pora i figami. Polej przygotowanym dressingiem.


Joseph radzi!:

W sałatkach świetnie sprawdzi się ryż długoziarnisty z ryżem dzikim. Przez swój orzechowy aromat doda głębszego smaku.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.